Lekko alkoholowe, pysznie śliwkowe czekoladki. Idealne na
drobny upominek, świetnie zastępują te sklepowe czekoladki ze śliwką. Wyglądają bajecznie. ;)
Składniki:
120g ciemnej czekolady
12 sztuk suszonych śliwek
6 łyżek alkoholu (w moim przypadku była to malinowa nalewka mojej babci ;))
3 kostki białej czekolady
barwnik spożywczy
1. Umieścić śliwki w miseczce i zalać alkoholem tak, aby
wszystkie były zamoczone – odstawić do nasiąknięcia, najlepiej na całą noc.
2. Roztopić połowę porcji czekolady w kąpieli wodnej.
3. Wypełnić boki i spód foremki na czekoladki, ostawić do
zastygnięcia (najpierw przelewam czekoladę na wysokość ok. 2/3 foremki, później nożem przenoszę ją na ścianki, aby środek pozostał pusty).
4. Po zastygnięciu czekolady, umieścić śliwki w formie.
5. Rozpuścić resztę czekolady.
6. Foremki ze śliwkami wypełnić pozostałą czekoladą i
ostawić do zastygnięcia.
7. Gdy czekoladki zastygną, wyjąć z foremki.
8. Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej i rozdzielić
do dwóch osobnych miseczek, do jednej z części dodać barwnik (w moim przypadku
czerwony).
9. Ozdabiać czekoladki za pomocą wykałaczki.
10. Odstawić do zastygnięcia.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz