wtorek, 7 stycznia 2014

CZEKOLADOWE CUPCAKES Z OŚNIEŻONYMI DRZEWKAMI


Przepyszne, wilgotne czekoladowe cupcakes pokryte warstwą mascarpone i bitej śmietany.. są bezkonkurencyjne. Babeczki długo zachowują świeżość, nie gwarantuje jednak, że długo pozostaną niezjedzone. Must-do każdego czekoladoholika. Przystrojone czekoladowymi drzewkami wprowadzają mnie w przyjemny, zimowy stan szczęścia. Polecam każdemu, nie tylko od Święta ;) 


Składniki:

140g masła
60g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
120ml śmietany 16% (może być też 18%)
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli

Dodatkowo:

125g mascarpone
200g śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru pudru
+ przygotowane 12h wcześniej drzewka z czekolady

1. Nagrzać piekarnik do 180ºC. 
2. Do garnka wrzucić masło i czekoladę i podgrzewać aż do rozpuszczenia składników, cały czas mieszając.
3. Gdy masło wraz z czekoladą roztopią się, dodać kakao i wymieszać do połączenia składników – odstawić do zastygnięcia.
4. Jajka zmiksować z cukrem i ekstraktem z wanilii.
5. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
6. Do jajek dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać.
7. Do masy dodać 1/3 mąki, wymieszać i dodać śmietanę. Po połączeniu składników, dodać resztę mąki i ponownie wymieszać.
8. Papilotki wypełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec 21 minut. Przed wyjęciem, sprawdzić ciasto wykałaczką. Babeczki mają być wilgotne.
9. Odstawić do przestygnięcia. 


10. Gdy babeczki przestygną, można przystąpić do ozdabiania.
11. Przelać śmietanę do wysokiej miski i ubić. 
12. Do ubitej śmietany dodać mascarpone, zamieszać i dodać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo dosypać cukier puder, nie przerywając mieszania. Dokładnie połączyć śmietanę z resztą składników, aby nie powstały grudki. 
13. Nałożyć masę śmietanową na babeczki za pomocą łopatki, tak aby wyglądały na ośnieżone.


14. W masę delikatnie wbić przygotowane wcześniej drzewka tak, aby były stabilne. Do czasu podania, przechowywać w lodówce. *




Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz