środa, 5 lutego 2014

MINI BEZY PAVLOVE Z BITĄ ŚMIETANĄ I GRANATEM


Kiedyś strasznie nie lubiłam bez, bo znałam smak tylko tych sklepowych, których jedynym atutem jest ich słodkość. Teraz, bezy są obecne na większości moich rodzinnych kolacji - oczywiście te home-made. ;) Na co dzień mieszkamy jednak w dwójkę i jedna, wielka, pyszna beza to za dużo jak na raz, więc postanowiłam zrobić dwie, mini pavlove. Mmm.. Idealne.

Składniki:
3 białka
ok. 100g cukru pudru
odrobina soli

Dodatkowo:
200g śmietany 36% (może też być 30%)
1 granat

1. Nagrzać piekarnik do 180ºC.
2. Białka umieścić w wysokiej misce i ubić z odrobiną soli na białą, puszystą masę.
3. Stopniowo dodawać cukier puder, nie przerywając mieszania (masa powinna zrobić się lśniąca).
4. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i uformować dwie kule z masy białkowej (można najpierw obrysować na papierze okręgi).


5. Wstawić do piekarnika (góra-dół) i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC. Piec 30 minut a następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim bezy na następne 30 minut.
6. Wyjąć bezy z piekarnika, zdjąć z blachy i odstawić do ostygnięcia.
7. Gdy bezy ostygną, wyjąć śmietanę z lodówki (musi być zimna) i ubić.
8. Ubitą śmietanę wyłożyć na bezy i udekorować granatem.



Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz