Przepyszne, aromatyczne czekoladki domowej roboty. Dla
amatorów kawy i nie tylko. Jedne z moich ulubionych czekoladek. Świetnie spełniają się w formie drobnego upominku dla znajomych. ;)
Składniki:
150g gorzkiej lub deserowej czekolady
50g białej czekolady
kawa mielona/rozpuszczalna
1. Połamać ciemną czekoladę i umieścić ją w metalowym pojemniczku.
2. Roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej.
3. Dodać do roztopionej czekolady kawę, w ilości
odpowiadającej preferencjom wykonawcy.
4. Wylać czekoladę na wysokość ¾ foremki i wstawić do
lodówki do czasu zastygnięcia.
5. Białą czekoladę umieścić w metalowym pojemniku i
rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Wyjąć foremkę z ciemną czekoladą z lodówki i dopełnić ją
białą czekoladą.
7. Odstawić do zastygnięcia.
8. Gdy czekoladki zastygną, można przystąpić do ozdabiania
czekoladek.
9. Za pomocą wykałaczki dekorujemy czekoladki.
10. Gdy zastygną, można zacząć wyjmować je z formy.
Smacznego! ;)
Muszę spróbować :) Kawa w kuchni zawsze dobrze smakuje, pod każdą postacią. Tu sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-COFFEE-PROFICIENCY-187.html może też wam się przydać, mają tu spory wybór kaw.
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń