środa, 1 stycznia 2014

CZEKOLADKI KAWOWE


Przepyszne, aromatyczne czekoladki domowej roboty. Dla amatorów kawy i nie tylko. Jedne z moich ulubionych czekoladek. Świetnie spełniają się w formie drobnego upominku dla znajomych. ;) 

Składniki:
150g gorzkiej lub deserowej czekolady
50g białej czekolady
kawa mielona/rozpuszczalna 

1. Połamać ciemną czekoladę i umieścić ją w metalowym pojemniczku.
2. Roztapiać czekoladę w kąpieli wodnej.
3. Dodać do roztopionej czekolady kawę, w ilości odpowiadającej preferencjom wykonawcy. 


4. Wylać czekoladę na wysokość ¾ foremki i wstawić do lodówki do czasu zastygnięcia.


5. Białą czekoladę umieścić w metalowym pojemniku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
6. Wyjąć foremkę z ciemną czekoladą z lodówki i dopełnić ją białą czekoladą.

7. Odstawić do zastygnięcia.


8. Gdy czekoladki zastygną, można przystąpić do ozdabiania czekoladek.
9. Za pomocą wykałaczki dekorujemy czekoladki.
10. Gdy zastygną, można zacząć wyjmować je z formy. 



Smacznego! ;)

2 komentarze:

  1. Muszę spróbować :) Kawa w kuchni zawsze dobrze smakuje, pod każdą postacią. Tu sklep https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_WSZYSTKIE-MARKI_KAWA-COFFEE-PROFICIENCY-187.html może też wam się przydać, mają tu spory wybór kaw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.

    OdpowiedzUsuń