środa, 1 stycznia 2014

CIASTKA KORZENNE


Świąteczne ciasteczka korzenne z przyprawą do piernika. Kruche, pyszne, dają wiele możliwości do wykazania się inwencją twórczą w zakresie dekoracji.. ;) Jeżeli ktoś nie lubi zabawy z piernikami, ciastka korzenne mogą się dla niego okazać świetną alternatywą.

Składniki:
150g mąki
50g cukru
1 żółtko
125g masła
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 

1. Zagnieść szybko wszystkie składniki na gładkie ciasto.
2. Owinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.
3. Nagrzać piekarnik do 210ºC.
4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, podsypując lekko mąką.


5. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec w nagrzanym piekarniku od 8 do 12 minut (w zależności od wielkości ciasteczek, moje były małe, więc piekłam 8 minut).
7. Wyjąć zarumienione ciastka z piekarnika i odczekać z przekładaniem ich do czasu aż trochę ostygną, gdyż gorące – kruszą się.


8. Po zupełnym ostygnięciu można przystąpić do dekoracji lukrem - przepis na lukier -> lukier białkowy.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz