Świąteczne ciasteczka korzenne z przyprawą do piernika.
Kruche, pyszne, dają wiele możliwości do wykazania się inwencją twórczą w
zakresie dekoracji.. ;) Jeżeli ktoś nie lubi zabawy z piernikami, ciastka
korzenne mogą się dla niego okazać świetną alternatywą.
Składniki:
150g mąki
50g cukru
1 żółtko
125g masła
1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1. Zagnieść szybko wszystkie składniki na gładkie ciasto.
2. Owinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić do lodówki na
godzinę.
3. Nagrzać piekarnik do 210ºC.
4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm, podsypując lekko
mąką.
5. Wykrawać ciastka i układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia.
6. Piec w nagrzanym piekarniku od 8 do 12 minut (w
zależności od wielkości ciasteczek, moje były małe, więc piekłam 8 minut).
7. Wyjąć zarumienione ciastka z piekarnika i odczekać z
przekładaniem ich do czasu aż trochę ostygną, gdyż gorące – kruszą się.
8. Po zupełnym ostygnięciu można przystąpić do dekoracji lukrem - przepis na lukier -> lukier białkowy.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz