środa, 1 stycznia 2014

LUKIER BIAŁKOWY


Świetna, domowa dekoracja do wszelkiego rodzaju ciastek, ciasteczek i pierniczków. Prosty w wykonaniu, wymagający jedynie chęci wykonawcy. Dzięki niemu zwykłe ciasteczka stają się niecodzienne i spersonalizowane ;)

Składniki:
1 białko
1,5 szklanki cukru pudru
ewentualnie: barwnik w płynie

1. Za pomocą miksera połączyć ze sobą białko i cukier puder. Miksować do uzyskania gładkiej, bez grudkowej masy. Lukier powinien być gęsty.



2. Podzielić lukier na tyle części, ile kolorów chcemy uzyskać i umieścić każdą część w osobnej miseczce. Dodać barwnik (często wystarczy odrobina, więc dodawać z umiarem, w zależności od intensywności koloru jaki chcemy uzyskać) i dokładnie wymieszać.


3. Dekorować za pomocą rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką lub, w przypadku braku takiego, strzykawką.

;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz