piątek, 20 grudnia 2013

TARTA Z MROŻONYMI MALINAMI


Ochota na maliny przychodzi mi często, gdy jest już po sezonie. Tak było i w tym przypadku, postanowiłam więc udać się po maliny mrożone. Nie są tak słodkie, jak te jedzone w sezonie, ale w słodkich deserach spełniają swoją rolę całkiem dobrze. Mój pomysł na mrożone owoce był jeden - tarta. Jest bardzo krucha i smaczna, idealna dla tych, którzy mają ochotę na lekki i smaczny deser, przypominający im o lecie, na które trzeba będzie jeszcze poczekać. ;)

Składniki:
150g mąki
70g cukru
70g masła
1 żółtko
1 łyżka wody
odrobina soli
ok. 200g mrożonych malin lub owoców leśnych (można dodać więcej, jeśli chcemy owocową tartę)
cukier puder do posypania tarty

1. Na mąkę z cukrem wyłożyć masło i posiekać nożem.
2. Dodać szczyptę soli, wodę oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto.
2. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.
3. Nagrzać piekarnik do 180ºC.
4. Wyjąć ciasto z lodówki i 4/5 ciasta rozwałkować.
5. Przełożyć ciasto do formy na tartę wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
6. Odciąć resztki ciasta wystające poza formę i zagnieść je z pozostałą 1/5 ciasta, rozwałkować i wyciąć podłużne paski.
7. Wyłożyć na ciasto mrożone owoce i przykryć je paskami "na krzyż".
8. Wstawić tartę do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.
9. Wyjąć tartę z piekarnika, gdy ciasto przybierze kolor złoty.
10. Gdy tarta ostygnie, posypać ją cukrem pudrem.


Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz