Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu crumble jabłkowe. Idealny deser na jesienny lub zimowy wieczór, jeden z tych, których nie chcemy w pełni spędzać na gotowaniu, a mimo tego zjeść coś naprawdę dobrego. Minął już jakiś czas odkąd ostatni raz go robiłam, ale na samą myśl czuję piękny zapach cynamonu..
Składniki:
2-3 jabłka
100g mąki
50g masła
50g cukru
cynamon
1. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
2. Roztopić masło.
3. Połączyć cukier i mąkę z masłem, zagnieść i pokruszyć, tak aby powstały grudki.
4. Do kokilek wyłożyć obrane i pokrojone w kostki jabłka.
5. Posypać jabłka cynamonem i ewentualnie odrobiną cukru, jeżeli jabłka są bardzo kwaśne lub lubimy bardzo słodkie desery.
6. Wszystko przykryć warstwą przygotowanej wcześniej kruszonki.
7. Wstawić kokilki do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, do czasu aż kruszonka stanie się lekko brązowa.
Gotowe crubmle można podawać posypane cukrem pudrem, z dodatkiem lodów waniliowych lub bitej śmietany. Ja jednak najbardziej lubię je samo w sobie, bez żadnych dodatkowych wariacji. ;)
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz