środa, 5 lutego 2014

CUPCAKES KAKAOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY


Słodko kakaowe cupcakes z cudownym kremem z białej czekolady. Pięknie wyglądają, są naprawdę łatwe w wykonaniu i smakują bajecznie. Nie są za słodkie, są idealne.

Składniki:
1 szklanka mąki
55g masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
125ml mleka
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
250g mascarpone
100g białej czekolady

1. Piekarnik nagrzać do 180ºC.
2. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Do mąki dodać kakao, wymieszać.
4. Pokrojone w kostkę masło zmiksować z cukrem i jajkiem do utrzymania jednolitej masy.
5. Do miski z masłem dodać 2/3 masy kakaowej, wymieszać i dolać mleko, po czym ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki.
6. Przełożyć masę do papilotek i piec w piekarniku ok. 25 minut (aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy).
7. Odstawić do ostygnięcia.
8. Gdy muffiny ostygną, odciąć odstające "kapelusze" wyrośniętych muffinek i odłożyć na później.
9. Roztopić białą czekoladę i odstawić aż trochę przestygnie.
10. Mascarpone szybko połączyć z białą czekoladą i wyłożyć na muffiny za pomocą szpatułki.


11. Odkrojone części ciasta pokruszyć i przyozdobić nimi cupcakes. Przechowywać w lodówce.




Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz