Makowiec to chyba jedno z najbardziej popularnych ciast, z
takich, które pojawiają się w prawie każdym domu podczas świąt – zarówno Bożego
Narodzenia (jak u mnie), ale także podczas świąt wielkanocnych. Maku nigdy nie
lubiłam – sposób w jaki dostaje się do zębów i potrafi złośliwie siedzieć tam
cały dzień.. Jednak święta, jak święta – wyprawiamy je bardziej dla rodziny, niż
dla siebie samego, a więc postanowiłam zrobić tradycyjny makowiec właśnie dla
moich bliskich. Szukałam idealnego przepisu, z którego mogłabym skorzystać i
znalazłam go na mojewypieki.com (swoją drogą mojewypieki są jedynym blogiem,
który śledzę namiętnie i sprawdzam prawie codziennie w poszukiwaniu nowych przepisów).
Wracając do makowca – wyszedł cudownie. Zdecydowanie zmienił mój sposób
postrzegania maku i wypieków go zawierających.
Podobno nie może się nie udać. Ja jestem zachwycona – przepis idealny,
rzeczywiście.
Składniki:
1 szklanka mąki
60
ml letniego mleka
50
g masła, roztopionego i przestudzonego
2
żółtka
7
g drożdży suchych
2
łyżki cukru
pół
łyżeczki soli
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
1
opakowanie masy makowej (można także zrobić samemu z przepisu – link do
moichwypieków)
kandyzowana skórka pomarańczy
Lukier:
1/3
szklanki cukru pudru
1-2
łyżki gorącej wody
1. Wymieszać drożdże z mąką.
2. Rozpuścić masło.
3. Do mąki dodać pozostałe składniki, na
koniec rozpuszczone i przestudzone masło.
4. Z ciasta ukształtować kulę i przełożyć do
większego naczynia.
5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,
przykryć ścierką. Ciasto powinno stać mniej więcej 1,5 godziny.
6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość –
gdy tak się stanie, rozwałkować na grubość ok. 3 mm (nie za cienko, gdyż w
czasie pieczenia ciasto może popękać).
7. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową
i zwinąć w rulonik. Końce powstałego rulonu zawinąć pod spód ciasta.
8. Papier do pieczenia posmarować olejem i
owinąć makowiec dookoła dwa razy (zostawić ok. 1 cm luzu pomiędzy ciastem a
papierem, aby ciasto mogło jeszcze trochę urosnąć.
9. Przed pieczeniem odstawić jeszcze na 15
minut do ciepłego miejsca i nastawić piekarnik do 190ºC.
10. Piec 30 do 40 minut.
11. Gdy ciasto będzie koloru złotego,
wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia (rozciąć papier).
12. Przygotować lukier: rozetrzeć cukier z
wodą, w razie potrzeby dodać więcej wody lub cukru pudru.
13. Ciepłe, ale nie gorące ciasto, polać
lukrem i przyozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz